Budgetbeurs

Om het aanbod bekend te maken, organiseert BIZ Oost-Vlaanderen een budgetbeurs op 28 maart 2022.

Gratis inschrijven voor de budgetbeurs en de workshops kan HIER
OPGELET: na het versturen van de form volgt GEEN bevestigingsmail. Je mag ervan uitgaan dat je inschrijving werd geregistreerd.

 

De budgetbeurs gaat door in de Clemenspoort, Overwale 3, 9000 Gent. Hier is parkeren niet zo eenvoudig, maar het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (5 minuten wandelen van het Sint-Pietersstation).

 

PROGRAMMA:

1. VOORMIDDAG: Oost-Vlaamse stuurgroep BIZ, 10h - 13h, voor de OCMW's en Verenigingen waar Armen het Woord nemen in Oost-Vlaanderen

10h - 10.30h: Onthaal

10.30h - 12h: Voorstelling jaaractieplan, bespreking signalen, voorstelling werkgroepen 

12h - 13h: Receptie met broodjes en opening van de beurs. 

 

2. NAMIDDAG: budgetbeurs, 13h - 16.30h

- beurs met gratis materiaal van BIZ en externe partners (vzw Krijt, Similes, Cebud,...)

- workshops voor leerkrachten en hulpverleners uit de brede sociale sector

(de plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij)

14h - 15h:

 • vzw krijt: communiceren met ouders over onbetaalde schoolfacturen 
  Ouders contacteren over een openstaande rekening is niet altijd evident. Je weet niet altijd wat de oorzaak is, bovendien blijkt soms dat ouders niet alleen op school schulden hebben. In deze workshop kijken we hoe we de communicatie met ouders in schulden kunnen verbeteren.
 • vraag en antwoord rond collectieve schuldenregeling 
  Wat is een CSR? Hoe dien ik een verzoekschrift in? Wat zijn de voorwaarden? Wie wordt mijn schuldbemiddelaar? Hoe ziet een aanzuiveringsregeling eruit? Hoeveel leefgeld zal ik krijgen? Wat is het verschil tussen een herziening en een herroeping? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Hoe ziet mijn toekomst eruit? 
 • Hoe gebruik je de digitale versie van het inloopparcours 'Wakosta' voor jongeren in de klas of organisatie?
  Wakosta?!’ online is een interactief en educatief digitaal parcours met als doel jongeren te laten kennis maken met de verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen/keuzes. Tijdens dit parcours krijgen de jongeren een inkomen en worden uitgedaagd om keuzes te maken en hun budget in evenwicht te houden. Thema’s die binnen het parcours aan bod komen zijn: inkomen, wonen, gezondheid, huishouden en ontspanning.

 

15.30h - 16.30h

 • Do's en don'ts bij het financieel opvoeden
  Kinderen financieel opvoeden om hen later op financieel vlak weerbaarder te maken is geen evidente opdracht. We bekijken de basisprincipes van het financieel opvoeden zodat je ouders daarin kan begeleiden.
 • Aan de slag met 'Buitengewoon budgetteren'
  Buitengewoon budgetteren is een financieel educatieve methodiek gericht op BuSO-leerlingen. Ze bestaat uit een kalender die loopt over een schooljaar waaraan diverse aspecten rond financiële geletterdheid worden gekoppeld. De tool zet in op het voorbereiden van de leerlingen op zelfstandig wonen. Het is modulair opgebouwd waardoor de leerkracht kan kiezen welke onderwerpen worden behandeld, herhaald of meer aandacht krijgen. Deze tool versterkt niet alleen de financiële kennis, maar er wordt ook ingezet op het versterken van financiële attitudes en gezond financieel gedrag
 • SchuldInZicht
  Deze vorming geeft je basisinzichten mee in de armoede- en schuldenproblematiek. Wat komt aan bod: soorten schulden, oorzaken van schulden, vooroordelen en taboes rond schulden, schaarste theorie, tools en methodieken, wegwijs in de budgethulpverlening.