Functionele cookies (verplicht)

09
Oct

uitwisseling opleiding

Trefdag collectieve schuldenregeling

Tweede editie

Deze trefdag is gericht naar advocaat-schuldbemiddelaars, budget- en schuldhulpverleners en vertegenwoordigers van verenigingen waar armen het woord nemen.

Praktische info

  • Wanneer? 9 oktober 2023

  • waar? Clemenspoort, Overwale  3, 9000 Gent. Op wandelafstand van station Gent-Sint-Pieters

  • prijs? 60 euro per deelnemer (maximum 100 deelnemers) 

  • inschrijven? de trefdag is helaas volzet. Wil je een plaats op de wachtlijst? Stuur een mail naar biz@cawoostvlaanderen.be

Programma

9u00 - 9u30: Onthaal

9u30 - 9u45: Verwelkoming vanuit BIZ

9u45 - 10u30: Regionale speeddate tussen schuldbemiddelaars en hulpverleners

10u30 - 11u15: Steven Bouckaert evaluatie van het vademecum

11u15 - 11u30: Pauze

11u30 - 12u30: Raadsheer Yves Werbrouck over de herroeping van een CSR

12u30 - 13u15: netwerklunch met infomarkt

13u15 - 14u45: Workshop 1

14u45 - 15u00: pauze om te verplaatsen

15u00 - 16u30: Workshop 2

Workshops

Keuze uit verschillende workshops

1. 1. Samen met de cliënt op weg naar (financiële) redzaamheid 1,5u

Hoe kan je cliënten begeleiden naar financiële redzaamheid? Tijdens deze workshop wordt aangetoond hoe je aan de hand van de ‘autometafoor’ met beelden een begeleidingstraject kan uitleggen aan cliënten. Er worden praktische tips meegegeven over hoe je met deze tool concreet aan de slag kan. Volgende vragen staan centraal: in welke fase, bevinden we ons? waar willen we naartoe? maar ook de vraag: waar komen we vandaan? De deelnemers krijgen ruimte en tijd voor uitwisseling van goede en slechte praktijken.

Spreker : BIZ West-Vlaanderen

2. 2. Schuldenvrij blijven na CSR. 1,5u

Wat is financiële redzaamheid, en hoe draagt het bij tot schuldenvrij kunnen worden en blijven? We bekijken welke rol financiële vaardigheden spelen en hoe schaarste en stress het financieel gedrag beïnvloeden. We reiken handvatten aan die schuldbemiddelaars kunnen inzetten om te werken aan de financiële redzaamheid van hun cliënten. We zoeken uit hoe je tijdens schuldafbouw op deze componenten kan inzetten en hoe je hiermee aan de slag gaat met een cliënt.

Spreker: Nele Peeters van CEBUD

3. 3. Het recht op een menswaardig bestaan. 1,5u

In deze workshop staan we stil bij de definitie van een menswaardig bestaan. Welke zaken verdienen onze aandacht? Welke tools kunnen hierbij helpen? Kunnen we samen op weg naar een uniforme budgettering tijdens een CSR? Er wordt ruimte voorzien voor de uitwisseling van goede en slechte praktijken.

Spreker: Robin Van Trigt van SAM vzw

4. 4. Ingrediënten voor een goede samenwerking tussen schuldbemiddelaars en hulpverleners. 1,5u

Hoe kunnen advocaat-schuldbemiddelaars en hulpverleners samenwerken tijdens een collectieve schuldenregeling? Wat is de rol en het belang van de schuldbemiddelaar en van de hulpverlener tijdens deze samenwerking? Tijdens deze workshop probeert Tessa Allewaert een antwoord te geven op deze en andere vragen. Naast een mix van regelgeving, praktijk en rechtspraak wordt er ruimte voorzien voor uitwisseling van goede en slechte praktijken tussen de deelnemers.

Spreker: Tessa Allewaert van OCMW Roeselare

5. 5. Bouwstenen voor een goede communicatie met de cliënt. 1,5u

Tijdens deze workshop bekijken we de drempels die een cliënt ervaart in communicatie met zijn hulpverlener en/of schuldbemiddelaar. We gaan in gesprek met alle betrokken partijen en bekijken hoe alle actoren dit ervaren en wat de aanbevelingen kunnen zijn.

Spreker: Hanne Van Regemortel van het Netwerk tegen Armoede, samen met een ervaringsdeskundige.

Gelijkaardig aanbod

Bekijk volledig aanbod
Budgetpraatcafé ondersteuning kwetsbaren uitwisseling leren budgetteren Lees er alles over Dialoog rond bewindvoering uitwisseling ondersteuning kwetsbaren Lees er alles over Dialoog rond collectieve schuldenregeling uitwisseling ondersteuning kwetsbaren Lees er alles over Intervisie bewindvoering Gent uitwisseling Lees er alles over

Nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op